Centar za vantelesnu oplodnju deo je projekta Ministarstva zdravlja i Fondacije „Nije svejedno“ kompanije Nectar u saradnji sa Udruženjem Šansa za roditeljstvo kojim se direktno pomaže parovima u Srbiji koji se suočavaju s problemom neplodnosti. Ovaj projekat važna je i neophodna pomoć svima u teškoj borbi za bebu. Svaki 6. par u Srbiji suočava se s problemom neplodnosti.

Za nešto više od 7 meseci, od kad je otvoren Centar za vantelesnu oplodnju na 12. spratu Beograđanke u Masarikovoj ulici broj 5, na vrata Centra pokucalo je više od 350 parova tražeći tačne i proverene informacije o lečenju, administraciji, zakonskim regulativama, pravima na lečenje o trošku RFZO-a, ali i u potrazi za emotivnom i psihološkom podrškom koju Centar ZA VTO pruža u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje. Besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030 do sada je okrenulo više od 3500 ljudi. Na email adresu Centra stiglo je više od 1500 mejlova iz različitih krajeva Srbije, a sa istom željom – da se ostvare kao roditelji.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar istakao je veliki značaj koji VTO ima za parove koji se suočavaju sa problemom neplodnosti i podsetio na sve što je država do sada uradila u ovoj oblasti.

„Briga o potomstvu i reproduktivnom zdravlju jedan je od prioriteta Ministarstva zdravlja od 2014.godine i u toj oblasti preduzeli smo veliki proj aktivnosti i doneli mere koje za cilj imaju pomoć svim parovima koji se suočavaju sa problemom neplodnosti. U skladu sa tim, formirana je i otpočela sa radom prva Banka reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona u Srbiji, pomerili smo starosnu granicu za uključivanje u program vantelesne oplodnje o trošku države, povećali i broj besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje, a uspeh i posećenost Centra za VTO koji smo osnovali zajedno sa „Nektarom“ i „Šansom za roditeljstvo“ samo je još jedna potvrda koliko su sve te aktivnosti značajne i važne za naše građane. Jednostavno, roditeljstvo je nešto što po važnosti prevazilazi sve probleme svakodnevice sa kojima se kao građani suočavamo, i nema veće radosti i uspeha u životu od dece, stoga ćemo nastaviti da pomažemo parovima koji imaju problema sa neplodnošću i činimo sve kako bismo svima koji to žele omogućili da postanu roditelji“ rekao je ministar Lončar.

Centar za vantelesnu oplodnju nudi mnoštvo aktivnosti: radionice sa strunjacima, okupljanja, savetovanja, VTO druženja, Otvorena vrata Centra, grupnu i individualnu psihološku podršku koju vode stručnjaci iz Centra za mentalno zdravlje, i ono što je najbitnije parovima u ovoj borbi – osećaj da nisu sami i prepušteni sami sebi jer sve informacije o lečenju i zakonsklim regulativama mogu dobiti u ovom Centru.

„Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da pružimo podršku svima onima koji se suočavaju sa problemom neplodnosti. Nectar se, kao porodična kompanija kojoj je porodica na prvom mestu, već nekoliko godina trudi da na različite načine pomogne budućim roditeljima kao i onima koji to žele i tek treba da postanu. Verujemo da smo kroz rad Centra za vantelesnu oplodnju uspeli da skrenemo pažnju javnosti na ovu izuzetno važnu temu kako bi svi zajedno ostvarili krajnji cilj – da se poveća broj novorođenih beba u Srbiji“, izjavila je Ana Radun, upraviteljka Fondacije „Nije svejedno“ kompanije Nectar.

„Nema lepšeg osećaja nego kada pomognete nekome ko se suočava sa problemom neplodnosti da dobije bebu, bilo da se radi o tehničkim i administrativnim informacijama, ili psihološkoj podršci. Zajedno prikupljamo analize, prolazimo komisije. Zajedno se radujemo trudnoćama i novim bebama. Zajedno tugujemo. Znali smo da je ovaj projekat važan, ali nismo ni sanjali da će nas ovako veliki broj ljudi iz cele Srbije kontaktirati u potrazi za podrškom i informacijama. Svima u Srbiji koji se suočavaju s problemom neplodnosti je mnogo lakše uz Centar!“ – izjavila je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Centar za vantelesnu oplodnju otvoren je za sve koji imaju pitanja i nejasnoće u vezi sa lečenjem neplodnosti. Za sve koji nisu u mogućnosti da posete Centar, odgovore mogu pronaći putem besplatnog nacionalnog broja za vantelesnu oplodnju 0800/333-030 ili e mail adrese vantelesnaoplodnja@centarvto.rs. Put ka roditeljstvu često je otežan i neizvestan, vreme je dragoceno i zato ga nemojte gubiti, jer je cilj jedan – Da nas dvoje bude barem troje.