Danas su svečano otvorena dva savetovališta za vantelesnu oplodnju u domovima zdravlja Savski venac i Novi Beograd, kao i Centar za vantelesnu oplodnju u zgradi Beograđanke. Savetovališta i Centar za vantelesnu oplodnju osnovalo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije zajedno sa Fondacijom “Nije svejedno” kompanije Nectar.           

Otvaranju savetovališta u Domu zdravlja “Savski venac” prisustvovao je i Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je naveo da se vantelesnom oplodnjom godišnje rodi oko 2.000 beba i  da je  država preduzela brojne korake kako bi se pomoglo parovima koji prirodnim putem ne mogu da se ostvare kao roditelji. Država plaća tri pokušaja VTO, povećana je i starosna granica sa 40 na 42 godine a sve u cilju povećanja nataliteta. “Imali smo zahteve da se napravi Banka jajnih ćelija, spermatozoida, i napravili smo je. Tada se javio drugi problem da nema dovoljno donora. Doneli smo odluku da u sledećoj godini nađemo novac pa da plaćamo ženama koje budu donirale jajne ćelije”, rekao je ministar.

“Naša želja u Nectar-u je da pružimo podršku i kroz projekte naše Fondacije damo konkretan doprinos boljem društvu. Nije nam svejedno što je tema nataliteta u Srbiji toliko dugo aktuelna. Što svaki šesti par u Srbiji ima problem da dobije dete. Zato se već nekoliko godina trudimo da na različite načine pomognemo da kreiramo uslove da se što veći broj građana ostvari u ulozi roditelja. Sa našim glavnim partnerom u projektu Ministarstvom zdravlja renovirali smo  odeljenje za vantelesnu oplodnju klinike GAK Narodni front a sada idemo korak dalje, želimo da pomognemo svim zainteresovanim građanima da dobiju sve neophodne informacije, stručnu lekarsku pomoć  i psihološku podršku sa krajnjim ciljem da pomognemo rast nataliteta u Srbiji.

Zahvaljujem se svim partnerima u projektu – Ministarstvu zdravlja, Udruženju “Šansa za roditeljstvo“ i Centru za mentalno zdravlje. Pred vama se nalazi i Vodič za vantelesnu oplodnju koji smo takođe zajednički kreirali i koji je odštampan u 10 hiljada primeraka i biće distribuiran u sve domove zdravlja u Srbiji na odeljenjima ginekologije. Naš naredni korak je da obezbedimo vozilo kojim će stručna lica moći da dođu i do najmanjih mesta u Srbiji, do svih građana kojima ova vrsta informacije ili stručnosti nije lako dostupna.” – izjavio je Mihailo Jankovic, Generalni direktor Nectar grupe

„Parovima iz cele Srbije svakako će Centar za vantelesnu oplodnju značiti mnogo. Na jednom mestu će moći da dobiju sve informacije o lečenju neplodnosti – pozivanjem nacionalnog besplatnog info broja: 0800 333 030.  Od početka rada ovog broja pa do sada imali smo više od 400 poziva iz cele Srbije. U okviru Centra za vantelesnu oplodnju parovi će moći da dobiju i besplatnu psihološku pomoć, da učestvuju u različitim radionicama, da potraže savet i iskustva drugih parova u okviru različitih druženja koje ćemo organizovati. Centar jeste mesto svih nas koji se suočavamo sa problemom neplodnosti. U ovom projektu Ministartva zdravlja i kompanije Nectar mi smo partneri i verujemo da ćemo našim zalaganjem doprineti tome da uslovi lečenja u Srbiji budu što bolji, ovo je svakako veliki korak za sve nas – izjavila je Sandra Jovanovic, ispred Udruzenja Sansa za roditeljstvo.