Kompanija Nectar pružila je podršku udruženju Šansa za roditeljstvo kao domaćinu evropskog skupa posvećenog vantelesnoj oplodnji u organizaciji evropskog udruženje Fertility Europe, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na problem od nacionalnog značaja.

„Neplodnost je i dalje veliki tabu u Srbiji i zbog toga želimo da apelujemo na sve uključene strane da je pojedincima i parovima koji se suočavaju sa ovim problemom potrebna dodatna pomoć. Zato je ovaj trodnevni skup značajan, jer ima za cilj podizanje svesti o značaju procedura VTO, ali i bolju informisanost i edukovanost opšte i stručne javnosti, kako bismo došli do boljih uslova lečenja vantelesne oplodnje u Srbiji. Ovim skupom pomerićemo granice lečenja neplodnosti, kako bismo uticali na bolje uslove VTO procedura”, istakla je Sandra Jovanović, predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo.

„Zakonska regulativa može da dovede do boljeg razumevanja neplodnosti i njenog lečenja, kako kod stručne tako i kod opšte javnosti. Treba da prepoznamo potrebe parova sa ovim problemom i da ih pratimo, jer više ne možemo da ignorišemo realnost. Najbolji način je da budemo inkluzivni, a ne ekskluzivni. Treba da budemo fer prema onima koji traže pomoć,“ navela je g-đa Satu Rautakallio-Hokkanen, predesdnica evropskog Udruženja Fertility Europe.

„Parovi koji imaju ovaj problem nisu sami i grad Beograd će dati svoj doprinos i na indirektan način ali nadam se uskoro i na direktan način, tako što će naći modus kako da se poveća broj IVF pokušaja,“ poručio je g. Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

Na konferenciji su se, pored predsednice evropskog Udruženja Fertility Europe g-đe Satu Rautakallio-Hokkanen, predsednice Udruženja Šansa za roditeljstvo g-đe Sandre Jovanović i gradonačelnika grada Beograda g. Zorana Radojičić, obratili i direktor GAK Višegradska g. Aleksandar Stefanović, predsednica Republičke stručne komisije za BMPO g-đa Ana Mitrović, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Nectar g-đa Mina Tadić, ispred Uprave za biomedicinu Vesna Rakonjac, direktorka Instituta Batut dr Verica Jovanović, kao i prva VTO beba rođena u Srbiji, pre više od 30 godina, Miloš Trajković.