Prolazi već neko vreme… očekujete i s nestrpljenjem iščekujete bebu, ali bebe nema… Nema razloga za brigu. Vi ste napravili već jedan korak – odlučili ste da potražite pomoć. Put do bebe ponekad nije lak, a čak svaki 6. par se suočava s problemom neplodnosti, prema tome – niste sami u ovoj borbi i niste usamljeni u svom problemu!

Centar za vantelesnu oplodnju pružiće vam sve neophodne informacije o procesu vantelesne oplodnje, lečenju neplodnosti, analizama, zakonskim okvirima u Srbiji ali vam može omogućiti i psihološku pomoć u prevazilaženju svih poteškoća u toku lečenja. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica i pitanja u vezi sa problemom neplodnosti pozovite nas na 0800 333 030.

Rešenje postoji!

Treba znati – medicina napreduje svakim danom i zato sada možete računati na njenu pomoć na putu ka roditeljstvu. Ukoliko ne dolazi do trudnoće ni nakon 6 meseci redovnih seksualnih odnosa – potražite pomoć.

Javite se lekaru u Domu zdravlja (ginekologu ili lekaru opšte prakse) ili Centru za vantelesnu oplodnju. Mi u Centru ćemo vam iskustveno pomoći na tom putu naizgled punom prepreka.

Najpre upamtite, vantelesna oplodnja nije uvek prvo rešenje – počinjete sa neophodnim prvim analizama, zatim sledi moguće lečenje i inseminacija kao vid potpomognute oplodnje, a tek onda, ukoliko do začeća i dalje ne dolazi, sledi postupak vantelesne oplodnje. Nemojte čekati, ne gubite vreme – pomoć potražite što pre jer vreme jeste vaš neprijatelj.

ŠTA JE TO VTO?

Vantelesna oplodnja – VTO ili IVF (in vitro fertilizacija) podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima i vraćanje oplođene jajne ćelije (embriona) u matericu žene posle nekoliko dana od oplodnje. Vantelesna oplodnja se kao procedura izvodi više od 40 godina i uz pomoć ove metode rođeno je više od 8 miliona beba. Vantelesna oplodnja više nije nedostižna i više nije tabu. Nije sramota imati problem sa začećem, a vrlo bitno je znati – niste vi krivi. Kako izgleda jedna procedura vantelesne oplodnje, objasniće vam 10 faza kroz koje ćete proći.

I FAZA

PRIPREMA

Ova prva faza podrazumeva razgovor sa specijalistom infertiliteta i pregled vaše medicinske dokumentacije – znači sve analize koje ste prikupili i koje imate. Možda će biti potrebno da uradite još neke analize, ali sve je to u cilju boljeg sagledavanja vašeg zdravstvenog stanja.  Ukoliko se ustanovi da je vantelesna oplodnja jedini način da ostvarite trudnoću – sledi prikupljanje osnovnih analiza koje su potrebne za ovu proceduru, ukoliko ih već nemate.

Koje su to analize?

ZA NJU: Cervikalni i vaginalni bris na bakterije i hlamidiju; Bakterijska vaginoza; Hormoni – FSH, LH, E2, Pg, T, TSH, T3, T4, Prolaktin; Antimilerijan hormon – AMH; Kolposkopija i Papa bris. Vaginalni ultrazvuk; Analize iz krvi, HbsAg, HCV, HIV, VDRL ― serologija; Rubella ― serologija;Toxoplasma gondii.

ZA NJEGA: HbsAg, HCV, HIV, VDRL ― serologija; Bris uretre na hlamidiju i bakteriološki.

Spermogram i spermokultura.

Nakon prikupljenih urednih analiza u važećem traženom roku, u dogovoru sa vašim lekarom specijalistom na klinici za vantelesnu oplodnju dogovarate početak procedure vantelesne oplodnje. Sama procedura počinje prvim danom ciklusa ženskog partnera i najčešće traje do sredine ciklusa (ovulacije). Nakon toga sledi iščekivanje samog ishoda.

II FAZA

STIMULACIJA

Zašto stimulacija? Kada žena nije u stimulaciji za vantelesnu oplodnju, u njenom prirodnom ciklusu počne da raste oko 30 folikula (jajnih ćelija), ali se samo jedan izdvoji i nastavi da raste. Tako se obično iz folikula oslobodi samo jedna jajna ćelija. Kada je u pitanju vantelesna oplodnja – ideja lečenja neplodnosti je da se povećaju šanse za začećem. Zato se ženi daju lekovi koji će pomoći jajnicima da naprave veći broj folikula, pa samim tim i veći broj jajnih ćelija. Znači, ideja je da sve što počne da raste na kraju postane dobra i zrela jajna ćelija spremna za oplodnju – da ništa ne propadne.  Zato se prima stimulacija.

Kako to izgleda? Za stimulaciju lekari ženama prepisuju tablete ili injekcije. Terapije su različite i zavise od godina žene, njene konstitucije, njenog hormonskog statusa, ultrazvučnog pregleda, ali i od eventualnih ranijih procedura lečenja neplodnosti. Cilj vaše terapije (stimulacije) je da se poveća broj jajnih ćelija. Više jajnih ćelija, a zatim i više embriona, pruža mogućnost izbora najkvalitetnijih embriona i povećava mogućnost začeća.

Za vreme stimulacije ne morate menjati uobičajen način života. Seksualni odnosi su dozvoljeni skoro sve vreme. Stimulaciju će ženski partner primati u proseku 10-15 dana. Stimulaciju primate ili na klinici za vantelesnu oplodnju ili je kod kuće ubrizgavate sami. Nije teško i nije bolno. U pitanju su male injekcije koje se primaju u nadlakticu ili stomak.

III FAZA

PRAĆENJE

Jajna ćelija raste u šupljinici ispunjenoj tečnošću zvanoj folikul. Lekar će pratiti razvoj vaših jajnih ćelija ultrazvukom – meri veličinu folikula koji svakim danom sve više rastu, a laboratorijskom analizom prati potrebne hormone. Lekar će proceniti najbolji trenutak za aspiraciju (skupljanje jajnih ćelija – punkcija). Reakcija na stimulaciju je potpuno individualna – ne upoređujte se s drugima jer vas različitosti mogu zbuniti.

Ukoliko postoji realna mogućnost da postupak neće biti uspešno završen, on se obustavlja uz vašu saglasnost. Najčešće su to slučajevi kada jajnici proizvedu ili previše ili premalo ili nijednu jajnu ćeliju.

IV FAZA

STOP INJEKCIJA

Kada lekar proceni optimalno vreme za skupljanje jajnih ćelija (aspiracija/punkcija), vreme je za injekciju humanog horionskog gonadotropina (HCG) ili tzv. stop injekciju. Ovaj hormon koji ćete primiti omogućava završno dozrevanje jajne ćelije i njeno odvajanje od zida folikula pred aspiraciju jajnih ćelija. Ove injekcije se daju 34-36 sati pre planirane intervencije (aspiracije).

V FAZA

SAKUPLJANJE

Ovo je jedina faza u toku vantelesne oplodnje koja je, u stvari, intervencija. Najčešće se izvodi pod opštom kratkotrajnom anestezijom ili lokalnom anestezijom, a može se izvoditi i bez anestezije. Lekar specijalnom iglom probada šupljinu folikula na jajnicima u kojima se nalaze jajne ćelije (punktira folikul), a usisava jajne ćelije. Sve se radi pod kontrolom ultrazvuka. Ovo je aspiracija. Pokupljenu tečnost odmah prihvataju biolozi (embriolozi) u laboratoriji neposredno uz operacionu salu gde se jajne ćelije skupljaju i gde se procenjuje njihov kvalitet. Nakon obrade dobijenih jajnih ćelija, u laboratoriji će se izvršiti oplodnja.

Aspiracija nije bolna ukoliko se radi pod anestezijom i vrlo je kratkotrajna.

Pre nego što odete kući, dobićete izveštaj o broju vaših jajnih ćelija kao i o svim bitnim elementima intervencije i dalju terapiju. Nemojte se uplašiti ako se nakon intervencije javi oskudno vaginalno krvarenje, jer je ono normalan pratilac intervencije i brzo prolazi. Međutim, ukoliko je krvarenje obilnije, ako je praćeno temperaturom i bolovima u donjem delu trbuha, neophodno je da kontaktirate lekara.

VI FAZA

DAVANJE UZORKA SPERME

Muški partner daje uzorak (spermu) za oplodnju malo pre planirane aspiracije. Embriolozi će pripremiti i obraditi uzorak kako bi se nakon aspiracije počelo sa oplodnjom. Apstinencija  muškog partnera je neophodna 2-3 dana (ali ne duže od 7 dana) pre same intervencije, kako bi u momentu davanja uzorka (sperme) njen kvalitet bio maksimalan.

Preporučljivo je da se uzorak da u za to posebno pripremljenim prostorijama klinike.

VII FAZA

OPLODNJA

Ova faza se obavlja u laboratoriji odmah nakon završene aspiracije i obrade uzorka sperme. Oplodnju rade embriolozi koji su posebno obučeni za ovakve procedure. Postoje dva postupka vantelesne oplodnje – klasičan IVF (oplodnja jajne ćelije sa većim brojem spermatozoida) i mikrofertilizacija – ICSI (oplodnja jajne ćelije samo sa jednim spermatozoidom tj. spermatozoid se ubacuje direktno u jajnu ćeliju). Embriolog zatim vrši proveru oplodnje (fertilizacije) nakon 14-16h, a 24h kasnije proverava se da li je došlo do adekvatne deobe.

Važno je da znate da se postupak vantelesne oplodnje odvija u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Jajne ćelije se drže u inkubatorima na strogo kontrolisanoj temperaturi, i u svakom momentu se prate. Embrioni se u matericu ubacuju drugog, trećeg ili petog dana nakon oplodnje procedurom koja se zove embriotransfer.

Naravno da postoji rizik da se dobiju jajne ćelije koje nisu dobrog kvaliteta da bi se oplodile. Takve ćelije se češće dobijaju kod žena koje su starije od 40 godina.

VIII FAZA

EMBRIOTRANSFER

Ukoliko je vantelesnom oplodnjom stvoren jedan embrion, onda je situacija potpuno jasna, on će biti prenet u matericu. Situacija je indentična kada su u pitanju dva embriona. Transfer tri ili više embriona se danas više ne preporučuje. Različite ustanove imaju i različitu praksu. Broj embriona koji će biti ubačen u matericu žene stvar je vašeg izbora i dogovora sa lekarom i embriologom.

Sam postupak embriotransfera je kratkotrajan i bezbolan, te nemate razloga za brigu. Sličan je ginekološkom pregledu. Tog dana je potrebno da se opustite što je više moguće. Posebnim kateterom ginekolog će izvršiti ubacivanje embriona u matericu žene. Nakon embriotransfera od lekara ćete dobiti jasna uputstva za dalju terapiju.

Uspešnost celog procesa vantelesne oplodnje zavisi od uspešnosti usađivanja embriona (stope implantacije) što je i jedan od najkritičnijih stadijuma u uspostavljanju trudnoće. Jeste teško opustiti se i ne razmišljati, ali potrudite se koliko možete.

IX FAZA

ČEKANJE

Kada je transfer embriona završen, sada ste zvanično u dvonedeljnom čekanju. Ovo je vremenski period koji treba da prođe do BetaHcg testa, kako biste videli da li je vantelesna oplodnja bila uspešna ili ne. Preporučujemo da ne radite kućne testove za trudnoću i da sačekate neophodan vremenski period za test iz krvi. Ovo može biti teško vreme, puno nagađanja i straha od neuspeha, važno je da budete spremni na to da taj period može uticati na vaše mentalno zdravlje. Ono što radite sa vašim dvonedeljnim čekanjem je vrlo individualna odluka i svako ima sasvim svoj način. Ne bi trebalo da podižete ništa teško ili da previše energije trošite šetajući okolo. Mentalno je teško sedeti oko dve nedelje i čekati ishod, pa je najbolje nekako skrenuti pažnju. Ukoliko imate prepisanu terapiju od strane lekara – pridržavajte se iste u potpunosti.

X FAZA

ŠTA AKO USPE, A ŠTA AKO NE USPE?

Ukoliko BetaHCG nakon dve nedelje od transfera pokaže pozitivan rezultat, biće potrebno ponoviti analizu još jednom za dva dana, a onda nakon toga sačekati prvi ultrazvuk na kom će vaš ginekolog konstatovati trudnoću. Trudnoća nakon uspešne vantelesne oplodnje potpuno je identična trudnoći nakon seksualnog odnosa. Ni fetus ni novorođenče se ne razlikuju ni po čemu. Slušajte savete svog ginekologa i pratite razvoj bebe.

Ukoliko BetaHCG test pokaže negativan nalaz, to je znak da vantelesna oplodnja nije uspela i da se embrion/embrioni nisu implantirali, te da nije došlo do daljeg razvitka i trudnoće. Ne treba očajavati. Iako se čini da su sve lađe potonule – treba nastaviti dalje u nove pobede. Psiholozi i psihijatri u našem Centru mogu vam pomoći da prebrodite ovaj težak period i motivisani krenete dalje.

Centar za vantelesnu oplodnju u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje može vam pružiti neophodnu psihološku pomoć u prevazilaženju poteškoća na koje nailazite u toku suočavanja s problemom neplodnosti, u toku lečenja ili nakon negativnog ishoda lečenja. Možemo vam pomoći da prevaziđete emotivne i psihološke krize koje se javljaju na ovom putovanju.

Pozovite na 0800 333 030.

Nije nam svejedno kad želite da se ostvarite u najlepšoj ali i najodgovornijoj ulozi na svetu, postanete roditelji po prvi put u životu, ili proširite porodicu za još jednog batu ili seku, a za to nemate mogućnosti. Da bismo vam pružili pravu podršku udružili smo snage.

vantelesnaoplodnja@centarvto.rs